Barcelona, Espanya
Aquest cicle s'emmarca en la proposta formativa del màster universitari de Psicologia Infantil i Juvenil: Tècniques i estratègies d'intervenció, el qual ofereix una formació de caràcter aplicat i professionalitzat que permet aprofundir en la intervenció psicològica en salut mental d'infants i adolescents des d’orientacions teòriques diferents i en contextos diversos. L’enfocament és plural i integrador, i l’objectiu és dotar al professional d’eines de diferents models teòrics que li puguin ser útils en la seva pràctica.
Amb aquesta voluntat, oferim un seguit d'activitats que pretenen complementar i enriquir alguns dels aspectes que es treballen a les assignatures del màster. En aquesta ocasió, la formació correspon a un cicle de conferències amb diferents experts, organitzades una a la setmana (dijous a la tarda) durant dos setmanes.
Les temàtiques que es treballaran són:
- L'exercici físic com a part del tractament de l’anorèxia nerviosa: una visió global (20 d'abril).
- Noves perspectives sobre la restricció de la ingesta a la infància i l'adolescència: entenent les relacions entre conducta alimentària, neurodiversitat i neofòbia (27 d'abril).
L'anorèxia nerviosa (AN) és un tipus de trastorn de la conducta alimentària (TCA) caracteritzat per una por intensa a pujar de pes i un rebuig a mantenir un pes adequat, que apareix fonamentalment en l'adolescència i en el qual el 90% dels casos són dones. Aquest trastorn presenta també una taxa de recuperació del 50% sis anys després de l'hospitalització inicial, una taxa de recaiguda del 50% i la major taxa de mortalitat dels trastorns mentals. S'estima que entre un 5-7% de les pacients amb AN moren a conseqüència d'aquesta malaltia, tant per complicacions mèdiques com per suïcidi.
Davant aquestes dades, queda patent la necessitat de continuar investigant en aquest camp, de ser crítics amb el tipus d'abordatge que es realitza i de continuar millorant el nivell d'atenció prestada.
L'exercici compulsiu és una de les formes que tenen les pacients amb TCA de controlar el seu pes i, per aquest motiu històricament s'ha optat per restringir el nivell d'activitat en aquesta mena de pacients.
No obstant això, en aquest intent de donar-li la volta a les coses, són molts els investigadors que s'han atrevit a qüestionar aquesta mesura i han començat a estudiar l'impacte que podria tenir la implementació de programes d'exercici físic supervisat sobre la salut física i mental d'aquestes pacients així com en la seva qualitat de vida.
Aquest cicle de conferències està adreçat als estudiants del màster, i també a totes aquelles persones interessades en la intervenció en l’àmbit infanto-juvenil.
L’activitat és totalment online i s'iniciarà a les 18.00h (CET).*
L'activitat es realitzarà en castellà i s’enregistrarà amb finalitats didàctiques.
Places limitades. L'activitat és gratuïta però cal inscriure-s'hi. Es pot participar a totes les activitats o només a aquelles que s’ajustin per disponibilitat i interés en la temàtica de la formació. Cal inscriure’s independentment a cada activitat a la que es vulgui assistir.
*L'adreça per poder seguir el webinar es publicarà aquí el dia abans de l'activitat.
- CDMX, Bogotá, Quito i Lima - 12:00 (12:00 p.m.)
- Barcelona, Madrid - 18:00 (6:00 p.m.)
- Santiago, La Paz, Asunción i Caracas - 13:00 (1:00 p.m.)
- Buenos Aires, Montevideo - 14:00 (2:00 p.m.)