Barcelona, Espanya
Aquest cicle s'emmarca en la proposta formativa del màster universitari de Psicologia Infantil i Juvenil: Tècniques i estratègies d'intervenció, el qual ofereix una formació de caràcter aplicat i professionalitzat que permet aprofundir en la intervenció psicològica en salut mental d'infants i adolescents des d’orientacions teòriques diferents i en contextos diversos. L’enfocament és plural i integrador, i l’objectiu és dotar al professional d’eines de diferents models teòrics que li puguin ser útils en la seva pràctica.
Amb aquesta voluntat, oferim un seguit d'activitats que pretenen complementar i enriquir alguns dels aspectes que es treballen a les assignatures del màster. En aquesta ocasió, la formació correspon a un cicle de conferències amb diferents experts, organitzades una a la setmana (dijous a la tarda) durant dos setmanes.
Les temàtiques que es treballaran són:
- L'exercici físic com a part del tractament de l’anorèxia nerviosa: una visió global (20 dabril).
- Noves perspectives sobre la restricció de la ingesta a la infància i l'adolescència: entenent les relacions entre conducta alimentària, neurodiversitat i neofòbia (27 d'abril).
Picky eaters, tastaolletes, inapetents, llepafils, maniàtiques... L'existència de les criatures "mal menjadores" és tan antiga com el món i constitueix gairebé un clàssic atemporal conegut per portar de corcoll les seves famílies (tradicionalment, és clar, mares) i ben diversos especialistes mèdics (pediatres, psiquiatres, endocrinòlegs, psicòlegs...). La seva entrada als sistemes de classificació diagnòstics en psicopatologia de la mà del DSM-5 tingué lloc el ja gairebé llunyà 2013 i ha dut un bon número tant d'oportunitats com de reptes a les famílies, pacients i personal facultatiu. Una dècada més tard de l'enunciació per part de l'Associació Americana de Psiquiatria de l'encara poc conegut trastorn d'evitació/restricció de la ingesta d'aliments (TERIA en català, o ARFID per les sigles en anglès) ens aturarem a explorar aquesta interessant entitat prestant especial atenció a les connexions amb els trastorns de la conducta alimentària clàssics com l'anorèxia nerviosa, però també als particulars endofenotips d'aquest trastorn, que semblen insinuar certs lligams amb les fòbies i amb l'espectre autista. No oblidarem la perspectiva clínica i esbossarem les claus per al diagnòstic i el tractament d'aquesta condició que - cal no oblidar-ho - comporta riscos potencialment greus per a la salut pediàtrica i és una de les principals causes de malnutrició infantil en els països desenvolupats.
Aquest cicle de conferències està adreçat als estudiants del màster, i també a totes aquelles persones interessades en la intervenció en l’àmbit infanto-juvenil.
L’activitat és totalment online i s'iniciarà a les 18.00h (CET).*
L'activitat es realitzarà en castellà i s’enregistrarà amb finalitats didàctiques.
Places limitades. L'activitat és gratuïta però cal inscriure-s'hi. Es pot participar a totes les activitats o només a aquelles que s’ajustin per disponibilitat i interés en la temàtica de la formació. Cal inscriure’s independentment a cada activitat a la que es vulgui assistir.
*L'adreça per poder seguir el webinar es publicarà aquí el dia abans de l'activitat.
- CDMX, Bogotá, Quito i Lima - 12:00 (12:00 p.m.)
- Barcelona, Madrid - 18:00 (6:00 p.m.)
- Santiago, La Paz, Asunción i Caracas - 13:00 (1:00 p.m.)
- Buenos Aires, Montevideo - 14:00 (2:00 p.m.)