Carrer de les Ànimes, 85, 08370 Calella, Barcelona, España
La UOC que volem: oberta, inclusiva i diversa
Cicle de webinars per a estudiants UOC
Eines per construir una universitat lliure de violències masclistes, inclusiva i diversa
Des de la Unitat d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, impulsem aquest cicle de webinars com un espai per a reflexionar col·lectivament sobre els reptes i oportunitats de construir una universitat lliure de violències masclistes, més igualitària, inclusiva i compromesa amb la diversitat.
Durant les trobades abordarem temes clau com la perspectiva de gènere en l'àmbit acadèmic, com abordar les violències masclistes digitals, el racisme, la discapacitat o els drets en l'entorn digital. A més, presentarem eines pràctiques per a l'apoderament, l'autodefensa digital i la transformació social des de la universitat.
Una invitació a imaginar i construir juntes la UOC que volem.
Programació del cicle:
-
27 maig Presentació del KIT d'autodefensa feminista digital. Fembloc
-
10 juny Com incloure la PG en treballs finals. Mònica Gelambi
-
27 juny Desinformació de gènere y violèncias masclistes digitals. Fembloc
-
14 octubre Antiracisme i equitat a la universitat: claus des de la diversitat cultural.Grup de recerca NODES
-
28 octubre Violències sexuals digitals. Fembloc
-
3 desembre Com transformar la mirada. Aprendre amb i des de la diferència.Israel Reyes i Marta López
-
15 desembre Control i vigilància digitals. Fembloc
Webinar 1.
Presentació del KIT d'autodefensa feminista digital
Les violències masclistes no només passen als carrers, a casa o als espais de treball. També s’han traslladat —i multiplicat— als entorns digitals. A través de xarxes socials, aplicacions de missatgeria, fòrums o fins i tot sistemes d’intel·ligència artificial, les dones, persones LGTBIQ+ i activistes feministes són víctimes de pràctiques com l’assetjament, el doxing, el sexpreading, el robatori de comptes, la vigilància no consentida o la viralització de continguts íntims sense permís.
Aquestes violències no són noves: responen a estructures de poder patriarcals que s’adapten a cada mitjà. A internet, trobem espais com la manosfera, on es promou l’odi masclista de manera organitzada i estratègica. Davant d’aquest escenari, calen respostes que no siguin només reactives, sinó col·lectives, transformadores i apoderadores.
És per això que des de la Unitat d’Igualtat, Inclusió i Diversitat de la UOC organitzem aquest webinar, on presentarem el Kit d’Autodefensa Digital Feminista elaborat per la col·lectiva Fembloc. Aquest recurs ofereix eines concretes per a la defensa i l'autocura digital, i també per pensar com volem habitar els espais virtuals des de la cura, la resistència i la justícia feminista.
Una invitació a passar de la por a l’estratègia!