Quantcast
Channel: Eventos|Universitat Oberta de Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2190

Conferència i Debat (CNSC): “Fake News, Frames i Pseudocràcia”

$
0
0

Can Jaumandreu, Carrer de Perú, 52, 08018 Barcelona, Espanya

El grup de recerca Communication Networks & Social Change (CNSC) de l'IN3 es complau a convidar-los a la presentació de l'últim llibre del Catedràtic d'Opinió Pública i Comunicació Política de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC) Víctor Sampedro que se celebrarà el dimarts 7 de novembre, de 10.30 a 12.00 h (CET), a la Sala U01 de Can Jaumandreu (Edifici U), c/ Perú, 52. 

La conferència, que se celebrarà virtual i presencialment, consistirà en la presentació del llibre «Teories de la comunicació i el poder. Opinió pública i pseudocracia» de la mà del propi Sampedro i en un debat posterior.

Les inscripcions tancaran el dilluns 6 de novembre a les 14.00 h (CET).

A la seva presentació i en el debat amb Víctor Sampedro Blanco debatrem sobre les nocions de fake news i frames. En lloc de fake news, l’autor proposa el terme de pseudoinformació. Y, en lloc de postveritat, l’autor proposa el de pseudocràcia. El problema de la desinformació regnant no rau en el desajust amb la realitat sinó en la intenció persuasiva que tenyeix la informació convencional i aspira a convertir-la en mentida viralitzada. Del grec pseudo-, la pseudoinformació és propaganda o publicitat disfressada de notícia. I la pseudocràcia, el règim en què governa qui millor menteix, en convertir-nos en viralitzadors de les seves escenificacions i missatges fraudulents. Per combatre-la, Sampedro entén que és precís no banalitzar el frame com a eina d'anàlisi i construcció del discurs públic. Planteja recuperar la teoria política sobre les agendes de les polítiques públiques i els moviments socials amb una noció operativa del frame: no s'equipara a una metàfora i exigeix interactuar amb els representants públics i els processos polítics en curs.

El llibre conté dues parts: un curs abreujat de comunicació (i ciutadania) digital i un manual d'estratègies per intervenir a l'esfera pública. Cartografiem l'ecosistema comunicatiu: identifiquem els seus mapes de poder, segons qui controla i gestiona els canals i els fluxos informatius. L'era digital difumina –però no esborra– la frontera entre emissors i usuaris. I la capacitat de la ciutadania per generar i viralitzar (des)informació no ha redundat en més coneixement sinó en pseudocràcia: el govern de la mentida.

A la democràcia deliberativa, que dona veu a la societat civil, aquesta actua com a pol de contrapoder: exigeix transparència als representants de l'opinió pública i que els centres de poder retin comptes. Per això, concretem pràctiques i estratègies de generar i processar informació. Les enquadrem en els models clàssics que confereixen poder a les elits o al «Poble» i apostem per regular-lo institucionalment. Parlem del poder que consisteix a imposar una narrativa pública, amb unes agendes i uns marcs determinats.

(Part d’aquest resum està extret de la pàgina web de la Editorial Akal).

Sobre l'Autor: Víctor Sampedro

Doctor en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Catedràtic d'Opinió Pública i Comunicació Política de la Universitat Rei Joan Carles (URJC, Madrid) i Professor-Investigador Convidat de Comunicació i Politica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF, Barcelona). “Pensador de referència en la cruïlla entre la Comunicació, la Ciència Política i la Sociologia” (Editorial Akal). Sampedro, emprant un enfocament post-disciplinar, aborda les relacions entre el poder socioeconòmic, el polític i el comunicatiu.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2190

Trending Articles