Webinar
Enllaç a les Ponències (Vídeo): Aquí
Els éssers humans tenim serioses dificultats per a fer pronòstics fiables sobre el futur, especialment en un context d'incertesa. Ens oblidem amb inusitada freqüència que les nostres aproximacions i suposicions sobre els fenòmens que ens envolten són rudimentàries i que, en conseqüència, els nostres models de predicció són meres simplificacions.
I, encara que la possibilitat de cometre un error pugui (en el millor dels casos) entrar dins del pronòstic, en un ingenu (i imprudent) excés de confiança, ens convencem que serà marginal. Això ens porta a menysprear el caràcter sistèmic d'uns certs riscos i la seva capacitat de produir desviacions extremes simplement perquè assumim que és molt improbable que succeeixin.
La crisi sanitària derivada de la pandèmia il·lustra amb tota la seva cruesa la convergència de tots aquests elements, evidenciant l'extrema fragilitat de la nostra forma de vida.
La declaració de l'Estat d'Alarma al març de 2020 i l'hemorràgia legislativa de l'emergència que l'ha acompanyat des d'aleshores han estat les principals mesures “pal·liatives” per a tractar d'afrontar un fenomen que ha impactat frontal i dramàticament en totes les dimensions de la nostra societat. I la contenció de l'ocupació ha estat una de les prioritats destacades.
La VII Jornada Dret del Treball i de la Seguretat Social que em complau presentar té per objecte abordar dos dels aspectes més controvertits d'aquesta dimensió del dret de l'emergència: els expedients de regulació d'ocupació temporal i l'extinció del contracte.
El propòsit de la jornada, que compta amb la generosa participació de destacats exponents de la judicatura, és obrir un espai d'anàlisi i reflexió al voltant d'aquestes qüestions i possibilitar el debat sobre aquestes.
Ignasi Beltran de Heredia Ruiz
Director de la VII Jornada de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UOC